PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Liikunta ja motoriikka

Liikkumalla vauva tutustuu itseensä, toisiin ihmisiin ja ympäristöön! Vauvan liikunnallista (motorista kehitystä) voidaan tukea päivittäin hoitorutiineissa. Liikkumistaitojen omaksuminen vaikuttaa psyykkisten ja sosiaalisten taitojen kehittymiseen. Ensimmäisen vuoden aikana vauva kehittyy siis nopeimmin!

Elämykset päivittäin tapahtuvien rutiinien yhteydessä antavat lapselle aisti- ja liikekokemuksia. Kosketusaistimuksia voi antaa jo varhain vauvalle päivittäistoimintojen yhteydessä kosketuksen ja leikin keinoin! Ensimmäisen vuoden aikana yksi tärkeimmistä tehtävistä on asentokontrollin hallinta. Liikekontrolli kehittyy ja lapsi reagoi tasapainon muutoksiin.

Mitä on motorinen kehitys?

Motorinen kehitys on seurausta hermoston kypsymisestä ja asioiden oppimisesta. Motorinen oppiminen on kokemuksia ja harjoittelua, jonka seurauksena tapahtuu muutoksia motoriseen toimintaan. Motorinen kontrolli on hienosäädön prosessoitumista, jolloin tahdonalaiset liikkeet onnistuvat.

Kolmen - neljän kuukauden ikään mennessä vauva on oppinut pitämään päätään keskiasennossa kaikissa asennoissa. Hän osaa tuoda kädet yhteen ja nojaa kyynärvarsiinsa vatsalla ollessaan.

Yhdeksän kuukauden iässä pikkuinen osaa vaihtaa esineen kädestä toiseen, liikkua kierien, ryömien tai kontaten, istua ilman tukea ja nousta seisomaan tai ainakin seistä tuettuna  lantio keskiasennossa.

Yhden vuoden ikään mennessä lapsi on saavuttanut pystyasennon. Lapsi osaa mm. nousta tukea vasten seisomaan, seisoa itse tukien, laskeutua pystyasennosta alas, liikkua puita pitkin ja talutettuna tai kävellä tuetta. Vuoden ikäisellä lapsella käsien käyttö on taitavaa ja monipuolista. Lapsi osaa mm. heittää, taputtaa, vilkuttaa, pinota esineitä sisäkkäin, kääntää kirjan sivuja ja poimia murusia pinsettiotteella.

 

Ensimmäisen vuoden aikana tapahtuu!

Esimerkkinä:
kääntyminen 4 – 5 kk
ryömiminen 5 – 7 kk
istuminen 6 – 7 kk
konttaaminen 8 – 10 kk
tukea vasten seisominen 9 – 10 kk
itsenäinen seisominen 12 – 13 kk
kävely 14 – 18 kk. (Huom. suuntaa antava!)

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan