PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Varhainen vuorovaikutus

 

Ensimmäisten elinvuosien aikana lapsen ja vanhemman välille rakentuva suhde – kiintymyssuhde – luo pohjan lapsen myöhemmälle hyvälle kasvulle ja kehitykselle.

Vuorovaikutus on tärkeää vauvalle, koska vauva ei osaa vielä tuottaa sanoja, viestit kulkevat kasvoista kasvoihin ilmeiden ja eleiden kautta.  Puhuvat kasvot kiinnostavat vauvaa. Hän aistii puheen rytmin ja vaihtelut. Rauhallinen, pehmeä rytmi tyynnyttää vauvan; äkkinäiset, kovat äänet ja liikkeet pelästyttävät vauvan. Eleet, ilmeet, ääntelyt, katseet, kosketukset ja sanat ovat vuorovaikusta.  Näistä vauva aistii, että kaikki on hyvin ja turvallista. Vauva nauttii huomiosta, sylistä ja turvallisesta läheisyydestä.

Jokainen vauva ilmaisee tarpeensa omalla tavallaan. He ovat erilaisia jo syntyessään.  Toinen voi olla aina tyytyväinen ja ”helppo” lapsi ja toinen vaativa ja kärsimätön.  Vauvan luonne ja temperamentti tulevat tutuiksi yhdessä ollessa.

Yhteiset hetket vanhempien kanssa ovat vauvalle parasta virikettä. Vuorovaikutus on vauvalle kuin kehityksen kehto, sillä kaikki kehityksen osa-alueet rakentuvat vuorovaikutustilanteissa.

 

Lisätietoa:

Papunet: Vuorotellen, opas vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen alkuvaiheisiin

MLL: Varhainen vuorovaikutus

 

Vierastaminen

 

Suurimmalle osalle vauvoista tulee ns. vierastamiskausi, joka kuuluu lapsen kehitykseen ja menee useimmiten nopeasti ohitse.  Silloin kaikki uudet tai harvoin tavatut ihmiset pelottavat.  Joillakin vauvoilla vierastamista saattaa esiintyä jo 4 -5 kuukauden iässä, mutta tavallisinta se on yli puolivuotiailla lapsilla.

Vierastava vauva saattaa muuttua totiseksi, hiljaiseksi ja osa voi itkeä rajustikin.

Parhaiten vanhemmat auttavat lastaan niin, että antavat aikaa sopeutua vieraan ihmisen läsnäoloon tarjoamalla turvaa ja lohtua.

Lisätietoa:

MLL: Lapsen sosiaalinen kehittyminen

 

Lähteet:

MLL: Pikku nuppu, onni löytyy arjesta

MLL: Vauva mullistaa elämän

Papunet: Vuorotellen, opas vuorovaikutukseen ja kielen kehityksen alkuvaiheisiin

Väestöliitto: Vierastaminen

Yle uutiset: Vierastaminen on luottamuksen osoitus vanhemmille

 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan