PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Sormiruokailu

 

6kk:n ikäinen pikkuinen tarvitsee jo kiinteää ruokaa monipuolisesti, soseruokaa ja /tai sormiruokaa. Hänet voidaan tutustuttaa laajasti perusmakuihin ja ruoan rakenteeseen.

Sopiva aika aloittaa sormiruoan tarjoaminen lapselle on noin 6–9 kk:n iässä, kun lapsi itse ottaa ruoan käsiinsä, vie sen suuhunsa, muokkaa sitä suussaan ja nielee. Vauvan tulee osata myös istua pystyasennossa joko tuettuna tai ilman tukea.

Aloita sormiruokailu tarjoamalla lapsen käden ulottuville ruokia, joita hän pystyy syömään käsin. Hyviä aloitusruokia ovat vihannekset ja hedelmät helposti käsissä pysyviksi viipaloituina ja pehmeiksi kypsennettyinä. Tikku- tai suikalemuoto on hyvä. Erinomaista sormiruokaa ovat esimerkiksi höyrytetty parsakaali ja peruna, kuorittu ja suikaloitu tuorekurkku, maissinaksut ja riisikakku (suolaton).

Sitten kun ns. pinsettiote on kehittynyt, voidaan alkaa tarjota myös pienempiä paloja. Sorminäppäryyttä voi harjoittaa antamalla sormin poimittavaksi mm. kypsää jauheliha-murua, muroja, raejuustoa, herneitä ja marjoja.

Syömisen lisäksi ateriat ovat sosiaalista kanssakäymistä, jota sormiruokailu edistää. Älä jätä lasta yksin syömään, äläkä anna tukehtumisvaaraa aiheuttavia ruokia kuten kokonaisia kuorimattomia viinirypäleitä, rusinoita, kokonaisia kirsikkatomaatteja, vaaleaa leipää, pähkinöitä eikä raakaa porkkanaa paloina.

Sormin syömisestä seuraa väistämättä sotkua, mutta se on pieni hinta kaikista sormiruokailun eduista lapselle. Syömistaitojen kehittyessä sotkemisen määrä vähenee. Sormiruokaa syömällä lapselle kehittyy valmiudet siirtyä sujuvasti aterimien käyttöön. Sormiruokailu on alku itsenäiselle syömään opettelulle

Lisätietoa:

Martat: Sormiruokaa

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan