PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Perheen voimavarat ja jaksaminen

 

Lapsen syntymä on yksi elämän suurimmista tapahtumista ja ilonaiheista. Se muuttaa perheen elämäntilannetta monin tavoin ja vaatii koko perheeltä voimavaroja. Pienen lapsen vanhempien tulee laittaa lapsen tarpeet omiensa edelle, mutta omiakin tarpeita kannattaa kuunnella. Vanhempien tulisi pitää huolta siitä, että oman elämän eri osa-alueet ovat tasapainossa. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on koko perheen parhaaksi, koska lapsi heijastaa elinympäristönsä terveyttä. Lapsi voi hyvin, kun vanhempi voi hyvin. Hyvää mieltä ja oloa luovat asiat kuten mieluisa harrastus voi olla tärkeä voimavara arjessa jaksamiseen.

Lapsiperheen tärkeitä voimavaroja ovat äitinä ja isänä jaksaminen sekä tyytyväisyys parisuhteeseen. Hyvinvoiva parisuhde tarvitsee kaksi hyvinvoivaa yksilöä. Parisuhteelle olisi hyvä ottaa aikaa. Sitä kannattaa hoitaa myös arjen keskellä pienillä teoilla. On tärkeää ilmaista omat tarpeet ja toiveet selkeästi. Kerro kumppanillesi päivittäin, mitä hänessä arvostat ja kysy mitä hänelle kuuluu. Asiat kannattaa myös laittaa tärkeysjärjestykseen. Mieti mikä on sinun ja perheesi kannalta tärkeintä ja tee ne asiat ensin. Perheen välttämättömimmät kotityöt kannattaa jakaa tasapuolisesti ja täydellisyyden tavoittelusta on paras luopua.

Vanhemmuus tuntuu välillä ymmärrettävästi raskaalta. Jaksamattomuus voi olla hetkellistä väsymystä tai joskus koko arki alkaa tuntumaan ylitsepääsemättömältä ja omat voimavarat ovat ihan lopussa. Mikäli koet voimavarojesi olevan loppumassa, hae ajoissa apua! Avun hakeminen tarkoittaa huolehtimista sekä itsestään että lapsestaan. Apua on saatavilla neuvolasta tai terveysasemalta.

Vinkkejä arkeen:
 
·       Ota aikaa itsellesi sekä yksin että puolison kanssa
·       Pyydä lapsenhoitoapua
·       Rentoudu säännöllisesti
·       Vietä aikaa ihmisten seurassa, jotka tekevät olosi hyväksi
·       Huolehdi parisuhteestasi
·       Ole itsellesi armollinen
·       Kerro huolistasi ja hae tarvittaessa apua

 

Lisätietoa:

·       MLL: Vanhemman hyvinvointi

·       MLL: Vanhempien hyvä ajanhallinta

·       Väestöliitto: Tietoa vanhemmille

·       Familyboost: Ilmainen materiaalipankki

·       MLL: Vanhempainpuhelin 0800 92277 tai  Vanhempien chat

 

Kirjoittajat: Terveydenhoitajaopiskelijat Petra Ylikulju ja Mira Huuki

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan