PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Päihteet

 

Lapset näkevät päihteiden käyttöä ja mainoksia kadulla, televisiossa ja netissä, vaikka kotona ei päihteitä käytettäisikään. He muodostavat näkemänsä perusteella päihteistä omia mielipiteitään. Lapset tarvitsevat vanhempiaan jäsentääkseen omia ajatuksiaan siitä, mitä päihteet ovat, mikä saa jonkun käyttämään niitä ja mitä niistä seuraa.

 

Tieto päihteiden haitoista ei riitä

 

Pelkkä tieto päihteidenkäytön haitoista ei auta lasta selviämään tilanteista, joissa hänelle tarjotaan alkoholia tai tupakkaa. Lapselle kannattaa kertoa, ettei alkoholissa ja tupakassa ole mitään erityisen jännittävää eikä niiden käyttö tee hänestä aikuisempaa. Päihteitä ei tarvitse käyttää vain siksi, että muut niin tekevät. Lapsen tulisi voida luottaa itseensä: hän on hyvä, vaikkei seuraa kaikissa tekemisissä kavereitaan. Lapsen on tärkeää tietää, mitä vanhemmat ajattelevat alaikäisten alkoholinkäytöstä ja tupakoinnista. Tutkimusten mukaan vanhempien kielteinen suhtautuminen nuorten päihteidenkäyttöön voi ehkäistä nuorten kokeiluja.

Lapsen mielestä voi olla ristiriitaista, että vanhemmat kieltävät häntä käyttämästä päihteitä, mutta käyttävät niitä itse. Vanhemmat voivat perustella kieltoaan ikärajoilla. Alkoholi on hermomyrkky, jota lapsen ja nuoren elimistö ei siedä. Alkoholi vaikuttaa vahingollisesti fyysiseen ja henkiseen kasvuun, ja sen vaikutuksen alaisena vaara joutua tapaturmien ja väkivallan uhriksi kasvaa.

Vanhempien oma esimerkki on vahva käyttäytymismalli. Perheen aikuiset saattavat käyttää alkoholia juhlatilanteissa, jolloin lapsi yhdistää alkoholin juhlimiseen. Kannattaa miettiä, millaisen mallin haluaa lapselleen välittää: alkoholinkäyttö voi olla vain maljojen kohotusta tai jos paikalla on lapsia ja nuoria, juhlat voivat olla kokonaan alkoholittomia. Lapsille ei tarjota alkoholia aikuisten juhlissa.

 

Jos nuori kokeilee päihteitä

 

Vanhempien on syytä suhtautua vakavasti lapsen ensimmäiseen tupakka- ja alkoholikokeiluun. Jos lapsi on rikkonut päihteiden käyttöä koskevaa perheen sääntöä, hänen on jouduttava vastuuseen rikkomuksestaan. Olisi hyvä sopia lapsen kanssa etukäteen, mitä pelisääntöjen rikkomisesta seuraa.

Alkoholikokeiluja saattaa tulla yllättäen. Päihtyneen lapsen kanssa on turha keskustella tapahtuneesta. Asiasta keskustellaan kunnolla vasta, kun lapsi on nukkunut olonsa paremmaksi. Vanhemman kannattaa kertoa huolestaan, pelkkä suuttuminen laukaisee vain vastareaktion. Lapselle pitää jäädä tapahtuneesta selväksi se, että vanhemmat eivät hyväksy alaikäisten alkoholinkäyttöä.

Jotkut murrosikää lähestyvät ajautuvat huumekokeiluihin. Kaikki voi lähteä liikkeelle silkasta uteliaisuudesta. Aikuisten on oltava erityisen valppaina, jos lapsen käytös poikkeaa totutusta.

Mikäli vanhempana huolestut nuoren päihteiden käytöstä, voit olla yhteydessä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän palveluohjaukseen, p. puh. 040 135 8125 (ma-pe klo 8-11 ja 12-15) tai kunnan nuorisotoimeen: RaahePyhäjoki, Siikajoki . 

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan