PYYDÄ APUA

Jos kaipaat apua vaikkapa haastavan elämäntilanteen selvittämiseen, jätä meille viesti sivun alaosasta löytyvän lomakkeen avulla.

Raahe, Siikajoki ja Pyhäjoki  – Mukana perheiden arjessa

Työelämään siirtymiseen liittyvät asiat

 

Työelämä elää ja muuttuu jatkuvasti. Työtehtävät muuttuvat, vanhoja tehtäviä katoaa ja tilalle tulee uusia. Nuoruudessa tehdään pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia päätöksiä, esimerkiksi ammatin valinnan suhteen. Vanhemman tulisi keskustella nuoren kanssa nuoren toiveista ja haaveista. Yhdessä voidaan listata nuoren vahvuuksia ja mielenkiinnon kohteita, rajoituksia unohtamatta. Esimerkiksi olemassa oleva sairaus voi rajata opiskelu- ja työmahdollisuuksia. Lista voi auttaa selkiyttämään ajatuksia ja löytämään omalta tuntuvan alan.

 

Pohtikaa yhdessä esim. seuraavia asioita:

  • Tekeekö nuori mielellään konkreettisia asioita: kokoaa, korjaa, rakentaa, asentaa, ”säätää ja virittää”, laittaa ruokaa ja ompelee vaatteita? Onko nuori toiminnan mies tai nainen?
  • Pitääkö nuori järjestyksestä: pitää asiat ja tavarat järjestyksessä, tekee luetteloita, hoitaa raha-asiat säntillisesti? Onko hän tarkka, tunnollinen ja järjestelmällinen?
  • Onko nuori kiinnostunut asioista: lukee, ottaa selvää, käyttää tietokonetta ja kirjastoa tiedon hakemiseen, katsoo asiaohjelmia, pohtii ja kyseenalaistaa asioita? Väitteleekö hän mielellään?
  • Viihtyykö nuori ihmisten parissa: perheen, kavereiden ja tuttavien seurassa? Tutustuuko hän helposti vieraisiin? Välittääkö hän muista ihmisistä ja kohtaa heidät luontevasti?
  • Onko nuori rohkea ja seurallinen? Haluaako hän olla esillä, vaikuttaa, opettaa ja valmentaa?
  • Onko nuori taiteellinen ja tarkka omasta ulkonäöstään, pukeutumisestaan ja huoneensa tyylistä?
  • Ottaako nuori kantaa siihen, mikä on kaunista ja hyvännäköistä tai rumaa ja ilmaisee mielipiteensä rohkeasti?


Yllämainituista tyypittelyistä moni saattaa sopia nuoreen, harva kuitenkaan sellaisenaan. Useimmissa ihmisissä on aineksia moneen erilaisen työhön ja ammattiin. Omia vahvuuksia voi etsiä esimerkiksi työvoimatoimiston nettisivuilta löytyvän testin avulla. Koulun oppilaanohjaustunneilla tehdään myös itsearviointeja. Tehtävät ja testit tarjoavat aineksia nuoren pohdinnoille ja keskusteluille opinto-ohjaajan ja vanhempien kanssa.

 

Lisätietoa:

Pyydä apua

Tarvitsetko apua omaan tilanteeseesi? Vai kaipaatko apua perheenjäsenen, ystävän tai muun läheisen tilanteeseen liittyen?

Lähetä viesti, me autamme. Verkostostamme löytyy useita kokeneita palveluneuvojia, jotka osaavat vastata kysymyksiisi ja kertoa, mitä kautta apua olisi parhaiten saatavilla. Olemme sinuun yhteydessä viiden arkipäivän kuluessa.

Huomioithan, että tämä lomake ei ole tarkoitettu akuutin hätätilanteen hoitoon.
Hätätilanteissa ota suoraan yhteyttä hätäkeskukseen tai poliisiin soittamalla numeroon 112.
Lapsiperheiden palveluohjaukseen voit ottaa yhteyttä, kun jokin asia perheen, lapsen tai nuoren tilanteessa huolettaa.

 

Voit pyytää tällä lomakkeella henkilökohtaista yhteydenottoa lapsi- ja perhepalveluiden ammattilaiselta. Kirjoita lomakkeelle yleiskuvaus asiastasi. Älä kirjoita arkaluonteisia tai yksityiskohtaisia henkilötietoja (kuten henkilötunnus). Nimi ja puhelinnumero tarvitaan, jotta voimme vastata yhteydenottoosi. Säilytämme antamiasi tietoja vain sen aikaa, mikä on tarpeen asian hoitamiseksi/palvelun toteuttamiseksi. Sosiaalihuollon asiakkuuteen liittyvät tarpeelliset tiedot kirjataan sosiaalihuollon asiakasrekisteriin

Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan
Vaaditaan